Sladké brambory obsahují 76 % vody, 20,7 % sacharidů, 2 % bílkovin a 1,3 % dalších látek. Jejich vlastnosti a hodnoty se mění jako u každého jídla během tepelného zpracování.
Sladké brambory obsahují 76 % vody, 20,7 % sacharidů, 2 % bílkovin a 1,3 % dalších látek. Jejich vlastnosti a hodnoty se mění jako u každého jídla během tepelného zpracování.
Syrové sladké brambory mají zvýšený podíl škrobu, který se během vaření nebo pečení mění na maltózu, tj. sladový cukr, takže takové zpracování zvyšuje sladkost jídla. Pokud jde o sladkost zpracovaných sladkých brambor, je také důležité, aby obsahovala malé množství glukózy, fruktózy a sacharózy.
Z dalších nutričních hodnot je třeba zdůraznit vitamin A, kterým jsou sladké brambory obzvláště obohaceny. Sladké brambory na 100 gramů obsahují až čtyřikrát více vitaminu A než je doporučená denní dávka a má ho až 1700 krát více než v běžných bramborách.
Beta karoten je sloučenina, která poskytuje viditelný oranžový pigment. Ve skutečnosti jde o provitamin, tj. sloučeninu, kterou lze zpracovat na vitamin, a tvoří většinu podílu vitaminu A ve sladkých bramborách. Další vitamíny, které se v nich nacházejí, jsou vitamín B6, C a E.
Velký význam má minerál draslík, který se ve velkém množství nachází v batátech a je to elektrolyt, který reguluje mnoho procesů v lidském těle.
Účinky sladkých brambor na zdraví jsou různé. Batáty pomáhají regenerovat sliznice a pokožku. Beta karoten a jeho vedlejší produkt melanin (přírodní pigment černé, příp. tmavě hnědé barvy) v sladkých bramborách mají zvláštní účinek na ochranu zdraví pokožky, dodávají jí přirozenou barvu a chrání ji před UV zářením. Beta karoten má velmi vlivné účinky na zrak a zdraví očí.
Sladké brambory na 100 gramů obsahují pouze 86 kalorií a jsou jednou z nejlepších potravin, pokud jde o hubnutí a udržení hmotnosti. Často je součástí mnoha dietních jídelních lístků a je vhodný zejména pro diabetiky kvůli nízkému glykemickému indexu, který je pouze 17. Glykemický index určuje, o kolik potravina zvyšuje hladinu glukózy v krvi, a v tomto segmentu jsou sladké brambory označovány jako ideální strava.
Vitamin A a C v sladkých bramborách má silný vliv na zdraví imunitního systému, zatímco jeho bohatost na vlákninu poskytuje vynikající prevenci rizika rakoviny tlustého střeva.
Zvýšená hodnota draslíku má pozitivní vliv na celkovou funkci lidského těla, zejména na regulaci funkcí svalového a nervového systému. Draslík také reguluje a snižuje krevní tlak. Sladké brambory také obsahují fytosteroly, což jsou velmi důležité látky ke snižování hladiny cholesterolu v krvi.
Je důležité si uvědomit, že sladké brambory je třeba skladovat při teplotě mezi 13 a 16 ºC, aby byly zachovány jejich nutriční vlastnosti a zabránilo se jejich znehodnocení. Z těchto důvodů by neměly být umístěny a skladovány v chladničce.
Sladké brambory s mírně delší trvanlivostí mohou dozrát a být sladší, když se škrob změní na cukr. Jako jídlo může být smažené, vařené nebo pečené a často se používá v kombinaci nebo jako příloha k rybám, masu a jiné zelenině.
WhatsApp us